Maia (drojdie de casa)

  • Timp preparare
    5m zilnic
  • Timp Gătire
    5 zile
  • Porții
    1 Persoane

Maia tine loc de drojdie, are o fermentare mai lenta insa este naturala si putem sa o pastram in casa tot timpul dupa ce am creat cultura. Este folosita la brutarie mai ales la paine artizanala. Nu avem nevoie decat de apa si faina. Daca doriti sa faceti o paine cu maia in casa gasiti reteta Aici.

Ingredients

Preparare

Pentru a putea face cultura de maia o sa avem nevoie de 5 zile. Dupa ce am creat o cultura stabila aceasta se poate tine la frigider si hrani doar 1-2 ori pe saptamana. vom avea nevoie de un vas cu capac suficinet de mare sa tina 240 de grame de faina si 240 de grame de apa

Pas 1

Ziua 1 : Pregatim un vas cu capac, 120 de grame de faina (eu am folosit 650) si 120 de grame de apa. Punem apa si faina in vas si omogenizam. Lasam la temperatura camerei pe blat sau masa cu dopul pus dar nu inchis ermetic 24h. Vom numi de acum amestecul creat starter .Temperatura camerei este undeva la 22-24 grade Celsius

Pas 2

Ziua 2: Daca ne uitam la amestec este posibil sa avem cateva bule de aer dar nu este obligatoriu in aceasta etapa. Scoatem 120 de grame de starter din borcan si adaugam din nou 120 de grame de faina si 120 de apa. Omogenizam punem la loc capacul si lasam pe blat 24h

Pas 3

Ziua 3. Starterul are acum un miros de nuca usor fermentat si putin mai multe bule. Din aceasta zi vom incepem sa hranim de 2 ori pe zi starterulla fiecare 12h. Lasam DOAR 120 de grame de starter in borcan restul il aruncam. Adaugam 120 de grame de faina si 120 de apa si omogenizam. Inchidem capacul. La 12 ore adaugam din nou 120 de grame de faina si 120 de apa si lasam din nou 12h cu capacul pus

Pas 4

Ziua 4 si Ziua 5 repetam pasii din Ziua 3. In ziua 4 si 5 o sa observam ca la 3-4 ore dupa hranirea cu faina si apa a starterului acesta isi va dubla volumul. Daca dorim pentru a monitorizea cresterea in volum putem pune pe borcan un elastic sau o sfoara la nivelul starterului dupa ce a fost hranit.

Pas 5

Ziua 5 - Maia este gata. De acum se hraneste o data pe zi cu 100 de grame de faina si 100 de apa avand grija sa scoatem 200 de grame de starter inainte de fiecare hranire. Daca gatim des panificatie o tinem pe blat si o hranim zilnic cu cantitatea necesara pentru crearea produselor de panificatie respectand proportia de 1:1 (apa-faina), daca gatim mai rar putem sa o bagam la frigider imediat dupa hranire. Aceasta in functie de temperatura din frigieder va necesita hranire doar o data sau de doua ori pe saptamana.

Poate o sa iti placa si

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.